ncredereșidedicare - Cei doi stâlpi de susținere ai căsniciei statornice

Cei doi stâlpi de susținere ai căsniciei statornice

relatii de casnicie fericite

ÎNCREDEREA

Încrederea față de partenerul tău crește când te simți ascultat, respectat, când asculți cu atenție gândurile pozitive și negative pe care ți le împărtășește, când îi cunoști mai bine punctele forte și slăbiciunile, când vă lasați influențati unul de celălalt.

Încrederea în relații este convingerea că cel de lângă tine îți vrea binele și caută să împlinească interesele tale. Pe scurt, încredere înseamnă: „Îmi păzește spatele și e acolo pentru mine”.

DEDICAREA

Dedicarea față de o relație se naște din convingerea că merită să depui orice efort pentru ca lucrurile să funcționeze. Dedicarea e întărită de prețuirea pe care două persoane și-o oferă și de sentimentul de mulțumire trăit de cei doi vis-a-vis de persoana celuilalt atunci când îl compară cu alte persoane reale ori imaginare.

„Oamenii fericiți în căsniciile lor au descoperit, în viața de zi cu zi, un proces prin care reușesc să împiedice gândurile și emoțiile negative pe care le au unii față de alții (și pe care toate persoanele le au) să le copleșească pe cele pozitive.

În loc să creeze o atmosferă de neînțelegere și împotrivire, aceștia își înțeleg și își acceptă unul altuia nevoile. Această atitudine pozitivă le permite nu doar să mențină, dar și să sporească sentimentele de iubire, cele ludice, de amuzament, de aventură și de dezvoltare reciprocă.

Toate aceste lucruri sunt nucleul oricărei relații îndelungate de iubire.” (Cele 7 principii ale unei căsnicii fericite – John Gottman și Nan Silver, Editura ASCR Cluj-Napoca)

Bianca Balogh – psiholog clinician

CASA relatiilor maritale sanatoase2 792x1024 - Cei doi stâlpi de susținere ai căsniciei statornice