Problem Solving - INGREDIENTUL nr. 5 al relațiilor SĂNĂTOASE

INGREDIENTUL nr. 5 al relațiilor SĂNĂTOASE

Găsiți SOLUTII la problemele care POT FI REZOLVATE

Conflictul între soți pare să izbucnească din motive din cele mai banale: hainele sunt aruncate pe jos, cafeaua e prea rece ori prea caldă, copiii nu dorm decât la ora 23:00, hainele sunt necălcate la timp etc. Unele din aceste conflicte se pot rezolva, altele continuă să fie o problemă pentru perioade foarte lungi de timp, fără să fie însoțite de soluții viabile.

În cele ce urmează voi aborda situația conflictelor care pot fi soluționate. Soluția poate fi găsită urmând acești pași:

1. Tonul pe care se face abordarea problemei

2. Inițierea și acceptarea tentativelor de împăcare

3. Autoliniștirea și liniștirea partenerului

4. Compromisul

Tonul blând vs. Tonul aspru

Tonul blând deschide calea către o relație caldă, prietenoasă; își are originea în funcționarea bună a primelor patru principii.

Tonul aspru deschide calea celor patru călăreți ai apocalipsului (critică, dispreț, reacție defensivă, împietrire emoțională) și conduce spre copleșire emoțională, apoi spre distanțare emoțională și singurătate.

Exemplu:

Ton dur: Nu ai niciodată timp pentru mine!

Ton blând: Mi-ai lipsit în ultima vreme și m-am simțit puțin singură!

Inițierea și acceptarea tentativelor de împăcare

În momentul în care negativitatea interacțiunii se intensifică, de obicei unul dintre parteneri (cu excepția cazurilor de distanțare emoțională) dorește să destindă atmosfera. Pune „frână”.

Această „frână” poate să fie rostită pe un ton blând: „Mă simt nerespectat!” sau „Sunt trist!”sau „Îmi pare rău! Te rog să mă ierți!” ori poate să fie lansată strigând: „Stop! Te rog să taci și să mă asculți!”.

Pe de altă parte, odată lansată această încercare de împăcare, pentru a fi eficientă, e nevoie să fie acceptată. Acceptarea ei este un indiciu al acceptării influenței (principiul 4) și e un semn al relației bune dintre cei doi soți.

Autoliniștirea și calmarea celuilalt

Autoliniștirea și calmarea celuilalt apare din nevoia scăderii tensiunii în caz de copleșire emoțională. Sentimentul de copleșire emoțională apare atunci când una sau ambele persoane au senzația că e nevoie să își protejeze propria persoană de atacurile celuilalt.

Reacția e de fugă ori atac. Inima îi bate cu repeziciune, ritmul respirator este tulburat (persoana uită să mai respire), scade cantitatea de oxigen din sânge, sângele invadează creierul.

Persoana copleșită emoțional nu mai aude bine, vederea periferică slăbește. Nu mai reușește să capteze nici măcar tentativele de împăcare ale partenerului. Soluția pentru aceste stări teribile de încordare este autoliniștirea, relaxarea.

Exercițiile de relaxare țintesc spre conștientizarea importanței respirației ritmice și spre relaxarea mușchilor tensionați.

Compromisul

Compromisul este etapa finală necesară soluționarii problemei. Pentru ca cei doi soți să ajungă la un compromis e nevoie ca ei să ia în seamă părerea celuilalt.

O negociere trebuie să valorizeze opiniile ambelor părți. Pentru o bună negociere fiecare soț trebuie să facă o distincție între nevoile asupra cărora nu negociază și ariile mai flexibile.

Psiholog: Bianca Balogh