culturacuplului - INGREDIENTUL nr.7 al relațiilor maritale sănătoase

INGREDIENTUL nr.7 al relațiilor maritale sănătoase

Creați ÎMPREUNĂ al vostru UNIVERS

Valori, vise, filozofii de viață împărtășite

Dincolo de lumea interioară a fiecărui om, dincolo de visele lui, dincolo de felul lui unic de a gândi, orice cuplu poate crea o cultură nouă. Această cultură e locul unde lumea interioară a fiecăruia e înțeleasă și respectată, acolo unde diferențele sunt înțelese și respectate. E spațiul unde cei doi își înțeleg reciproc visele, acele motivații ascunse care le dau aripi, și se încurajează reciproc pentru a le împlini.

Aici ei caută prezența celuilalt și le place să petreacă timp împreună, se bucură unul de celălalt, râd și plâng împreună. În acest spațiu lucrează împreună pentru împlinirea viselor împărtășite unul altuia.

Ceea ce îi leagă e mai mult decât o prietenie. Ei reușesc mai mult decât să gestioneze conflicte. E vorba de o creație nouă, invizibilă, unică, născută din implicarea fiecăruia. Este căsnicia lor care este unică și diferită față de căsnicia părinților sau a prietenilor.

Cultura căsniciei voastre este o entitate unică, vie, care vă face diferiți de alte familii. Este creația voastră care este susținută de patru stâlpi: ritualuri, roluri, scopuri comune, valori și simboluri comune.

relații maritale sănătoase

1. Primul stâlp: ritualuri de conectare. Un ritual este un eveniment structurat, o activitate stabilită sau o rutină care vă face tuturor plăcere, care vă reprezintă și vă întărește sentimentul de împreună. Cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți cu ritualurile din copilărie, fie că este vorba de masa de Duminică sau seara de Crăciun sau de participarea la reuniunile de famile. Din nefericire din ce în ce mai multe familii neglijează să stea împreună la masă când iau cina, de exemplu. Preferă să stea în fața televizorului, a computerului sau cu telefonul în mână. Este trist că lăsăm aceste gadgeturi să ne fure timpul împreună și posibilitatea de a ne conecta unul cu celălalt.
  2. Al doilea stâlp: sprijiniți-vă unul pe altul în rolurile pe care le aveți. Sentimentul că avem un loc al nostru pe lumea asta se bazează într-o mare măsură pe diversele roluri pe care le avem – suntem soț pentru soția noastră, tată pentru copiii noștri, copil pentru părinți, patron pentru angajații noștri etc. Căsnicia dvs. va deveni mai profundă în măsura în care nivelurile așteptărilor unuia de la celălalt sunt similare. De exemplu Ioan și Elena cred că un soț trebuie să fie capul familiei și să fie protector, iar soția să fie mai degrabă, acasă, persoana care să se ocupe de creșterea și educația copiilor. Alin și Maria, în schimb, cred într-o căsnicie prin care fiecare să fie susținut emoțional, financiar pentru a realiza ceva deosebit prin profesia lor. Perspectiva voastră despre familie sau muncă poate adânci sentimentul de apropiere de soțul sau soția dvs. In măsura în care simțiți la fel față de aceste aspecte, căsnicia dvs. va fi mai puternică.
  3. Al treilea stâlp are de a face cu scopuri comune. Scopurile pe care ne străduim să le atingem sunt o parte a ceea ce face ca viața să aibă sens. Adesea, nu vorbim despre scopurile noastre cele mai profunde. Pentru o anume persoană, scopul ar putea fi să-și găsească liniștea, siguranța și vindecarea după o copilărie abuzivă. Pentru o altă persoană, ar putea fi să crească copii care să fie buni la suflet, generoși și cu principii sănătoase. Împărtășirea celor mai profunde scopuri ale dvs. cu soția sau soțul, nu doar că va spori apropierea din cadrul relației dvs., dar, în măsura în care vă sprijiniți  reciproc în împlinirea lor, acestea pot deveni o cale către o relație mai solidă și fericită.
  4. Al patrulea stâlp are de a face cu valori și simboluri comune. Care este filozofia voastră de viață, care sunt convingerile pe care le împărtășiți vis-a-vis de lume și viață. Pentru unele persoane, valorile sunt puternic înrădăcinate în convingeri religioase. Însă și cuplurile care nu sunt religioase au un sistem de valori, convingeri care le determină perspectiva asupra vieții și le influențează deciziile. Adesea, valorile și convingerile comune ale celor doi soți sunt reprezentate prin simboluri, care pot fi lucruri concrete sau abstracte. Cu cât căsnicia dumneavoastră este locul în care convingerile pot fi dezvăluite cu ușurință și împărtășite, cu atât mai fericită va fi viața trăită împreună.

Fiecare căsnicie este unică! O zidire nouă, o entitate nouă, o cultură nouă care are un impact unic asupra celor din interiorul familiei, cât și a celor din exterior. Relația dintre cei doi soți influențează în mod direct dezvoltarea unei căsnicii frumoase, cu o atmosferă plăcută sau a unei căsnicii cu o atmosferă toxică pentru cei din interiorul familiei cât și pentru cei din exteriorul ei.

O căsnicie fericită, cu relații solide și sănătoase nu se formează de la sine. Este un produs, un rezultat, al efortului comun, al celor doi soți de a cultiva și susține o relație de uniune bazată pe principi sănătoase. Căsnicia poate fi asemănată cu o gradina îngrijită de un soț și o soție.

relații maritale sănătoase

Aceste 7 principii ale unei căsnicii fericite, pe care vi le-am prezentat pe scurt prin articolele noastre, au fost formulate in urma descoperirilor științifice desfasurate pe o perioada de peste 40 de ani de Institutul Gottman. Acum, aici și în Oradea puteți beneficia de consiliere pentru îmbunătățirea relației dvs. de cuplu prin serviciile oferite în cadrul Asociației SOZO.

Gottman Leader: Sorin Balogh

Dacă vă confruntați cu blocaje în relația dumneavoastră de cuplu și aveți nevoie de sprijin pentru a învăța să gestionați aceste probleme, puteți să beneficiați de consiliere maritală prin programul de terapie maritală Noi2.

Referințe: John M. Gottman, Nan SilverCele șapte principii ale unei Căsnicii Fericite- Ghid practiv elaborat de cel mai renumit expert în relațiile de cuplu, Editura ASCR, Cluj Napoca, 2016