INGREDIENTUL numărul 2 al relațiilor SĂNĂTOASE

Dăruiți Apreciere și Admirație

Cred că în fiecare persoană de pe acest pământ, în fiecare om care a trăit vreodată pe pământ, s-a investit valoare divină. Și mai cred că în fiecare din noi există o împletire unică de gânduri, trăiri, vise, feluri de a percepe realitatea, talente, aptitudini etc.

Universul nostru interior este atât de complex. Unic. Asemenea amprentei digitale. Cred în existența unei amprente a personalității noastre. Cred în existența frumuseții în fiecare persoană. Fiecare dintre noi este valoros. Vrednic de aprecierea și admirația persoanelor din jur.

De foarte multe ori însă, datorită interacțiunilor nefericite și a supărărilor, ajungem să nu mai vedem ceea ce este prețios și unic în partenerul nostru. Ajungem să ignorăm calitățile și să acordăm o importanță sporită defectelor. Felul în care ne percepem partenerul devine tot mai negativ.

Cum se manifestă admirația și aprecierea?

Pentru a căpăta o perspectivă pozitivă asupra celui/celei cu care împărțim și bune și rele, e nevoie să înclinăm balanța, în inima noastră, spre calități. La început această atitudine se poate dovedi dificilă.

1. Un prim pas este acela de a gândi admirativ, apreciativ la adresa celuilalt. Chiar dacă nu conștientizăm existența lui, noi folosim un limbaj interior. Vorbim cu noi înșine. Ne împărtășim lucrurile rele și lucrurile bune. În privința relației maritale e nevoie să vă repetați lucruri demne de admirat și de apreciat despre partenerul nostru. Atunci când nu este acasă, atunci când sunteți departe unul de celălalt.

2. Pasul doi este acela de a comunica apreciere, de a rosti cuvinte de apreciere. Aceste cuvinte au mai mare impact cu cât sunt genuine. Nu vă îngrijorați dacă cuvintele de apreciere nu ,,curg” natural la început. Dacă pare, inițial, o activitate forțată. Cu timpul veți observa naturalețea declarațiilor voastre. Aveți răbdare cu propria persoană. E vorba de a vă însuși un lucru nou, iar orice abilitate sporește în timp dacă există dedicare și perseverență.

De ce este atât de important acest ingredient?

Pentru că este antidotul disprețului. Dr. Gottman susține faptul că disprețul este cel mai mare predictor al divorțului. Disprețul este acea atitudine de superioritate manifestată față de partener.

Cultivați, deci, o atitudine de apreciere și admirație față de partenerul vostru!

Psiholog Bianca Balogh