apropiere emotionala - INGREDIENTUL nr 3 al relațiilor SĂNĂTOASE

INGREDIENTUL nr 3 al relațiilor SĂNĂTOASE

Apropie-te! Nu te îndepărta!

Am fost creați să funcționăm ca ființe sociale. Ne dorim să fim ascultați, ne place să fim remarcați. În acest sens inițiem ori lansăm ,,cereri” de conectare emoțională. Inițiem legături emoționale. Dorim să ne împărtășim inima și dorim ca ea să fie acceptată.

De multe ori credem, așa cum am fost învățați de media, că apropierea în cuplu poate fi realizată doar atunci când cei doi își petrec timpul împreună în vacanțe exotice și costisitoare.

Cred în importanța lor. Însă, științific vorbind, s-a dovedit faptul că interacțiunile zilnice joacă un rol categoric/major pentru fericirea în cuplu.

Tipuri de răspuns la cererile de apropiere emoțională

Există trei tipuri de răspuns atunci când se inițiază o conectare emoțională:

1. apropiere – răspuns pozitiv, întoarcere înspre partener

2. respingere – partenerul nu își face timp să răspundă sau ignoră cuvintele/încercările de conectare ale celuilalt

3. răspuns ostil / împotrivire – partenerul este vizibil deranjat pentru că i se tulbură liniștea

Ori de câte ori partenerii răspund pozitiv, adică arată că sunt interesați de cuvintele partenerului și ascultă, ei investesc în contul bancar emoțional al relației lor. Cu cât contul bancar emoțional este mai plin, cu atât relația lor este mai puternică în contextul unor dificultăți exterioare relației maritale.

Psiholog Bianca Balogh